Aktualno

NAROČITE KAJ NAM PA MORETE!2

Naročite knjigo NA DOM PREK KNJIGARNE GALARNA.SI
POVEZAVA TUKAJ

 
Domov arrow Vsebina arrow IZ DRUGEGA DELA II.
IZ DRUGEGA DELA II. PDF Natisni E-pošta
četrtek, 02 oktober 2008
"Običajno je vsaka ladja … pripeljala še 90 % za slovensko vojsko nezanimivega orožja …, ki so jo imenovali balast in … jo … odprodali kupcem v južni državi."
 !!!

 

Z naslovnice:

Prek 550 strani dokumentov, ki so objavljeni v knjigi neizpodbitno priča o obsegu orožarskih poslov, s katerimi so se pečali nekateri slovenski funkcionarji. In ti še vedno trdijo, da so na jug prodali orožja le za 28 milijonov nemških mark. Prav nič jim ne pride do živega - ne izjave prič pred parlamentarno preiskovalno komisijo o na stotinah milijonov nemških mark gotovine ne trditve vojaških obveščevalcev, ki so bankovcev očitno prešteli za vsaj 136 milijonov nemških mark.

Čeprav je Varnostno-informativna služba trgovanje spremljala in sproti popisovala, na SOVI dokumentacije ni bilo najti, ko je orožarske posle preiskovala policija. Hja, ko pa so bili že zdavnaj uničeni.

Vendar je tudi drugi del Kaj nam pa morete! dokaz, da resnici za vselej ne more uiti nihče. Pa četudi slovenski trgovci s smrtjo, povsem prepričani, da psi lajajo, karavana pa gre dalje, še vedno vpijejo: "Primite tatu!"

 

Vsebina:

V knjigi je razložen mehanizem opravljanja trgovine (tako odprodaje orožja nekdanje JLA kot transportov iz tujine), razviden iz oz. dogovoren z zapisnikom koordinacije MORS-MNZ.

Vsebuje prek 40 dokumentov, ki so bili podlaga skladiščnikom za izdajo materiala iz skladišč nekdanje JLA, popis orožja iz ložniškega skladišča, ki med Mogetovo preiskavo domnevno ni obstojal, prek 50 VIS-ovih depeš, zaradi katerih so bile na mejnih prehodih dvignjene zapornice, brez da bi bila opravljena predpisana mejna kontrola, uradne zaznamke policije in vojaške obveščevalne službe o pogovorih s pričami, celoten magnetogram zaslišanja Hasana Čengiča pred prvo preiskovalno komisijo. Vrednostni obseg trgovine je razviden iz objavljenih izpiskov enega od računov Nicholasa Omana.

Podatki objavljeni v knjigi pričajo, da je med letoma 1990 in 1993 v Luki Koper pristalo okoli 40 ladij, ki so pripeljale orožje.

Objavljenih je nekaj vladnih poročil - nobeno gotovinskega poslovanja ne omenja. Gotovina - čeprav je poslovanje v kešu že priznano - ni knjižena nikjer (iz objavljenih zapisnikov o predaji gotovine med MO in MNZ v zadevi Brnik je razvidna predaja milijonov USD, ki niso knjiženi v nobenem znanem poročilu). Neevidentiranje gotovinskega poslovanja je razvidno tudi iz v DZ sprejetega poročila KNOVS iz konca mandata 2000-2004, katerega vsebina je objavljena v knjigi.

Knjiga razkriva tudi, da brniško letališče zatočišča ni nudilo zgolj enemu transportu orožja.V knjigi najdete vmesno in končno poročilo druge preiskovalne komisije - Mogetove komisije, magnetogram sestanka državnega vrha, kjer je dogovorjena prekinitev orožarstva. 

 

Dodajam zanimive izjave delavcev MORS, podane vojaškim obveščevalcem:

Ludvik Zvonar: »Poleg zabojnikov s tem orožjem (uradnih pet pošiljk za RS, op. M. F.) je vedno prispelo še nekaj zabojnikov za kupce iz Hrvaške in BiH. Tudi ti so bili odpeljani iz Kopra, in sicer na podlagi ustreznih dokumentov za tranzit. Dokumente je podpisal Janez Janša, ki je bil tudi navzoč pri vseh prevzemih orožja.«

Elo Rijavec: »Kontejnerji so se odprli, izločilo se je orožje in opremo, ki je bila namenjena za potrebe slovenske vojske ter se poklicalo ministra Janeza Janšo, ki je osebno pregledal vsako tako prispelo pošiljko. Običajno je vsaka ladja ob naročeni koli?ini orožja za potrebe slovenske vojske, ki je tvorila približno 10 % celotnega tovora, pripeljala še 90 % za slovensko vojsko nezanimivega orožja in opreme (kalašniki kalibra 5,45, pištole Makarov, uniforme, čelade ipd.), ki so jo imenovali balast in so jo pozneje odprodali kupcem v južni državi

Elo Rijavec: »Količino orožja in opreme, ki so jo imenovali balast, je osebno odrejal v nadaljnjo prodajo minister Janez Janša. Vse operativno delo v zvezi s tranzitom, zavarovanjem prevoza in pobiranjem denarja pa je, kot ve, opravljala VI. uprava MORS. Kam je šel na ta način pridobljeni denar, Rijavec ne ve.«

Na sestanku, na katerem je bila dejavnost prekinjena (06. 01. 1993), je Janez Janša povedal: »Kar se tiče orožja, je to po zakonodaji itak v moji pristojnosti, ampak jaz tega nikoli do zdaj nisem samostojno odločil. Tako da je bilo vedno potrebno politično soglasje. Jaz se s tem strinjam, samo bo treba tako tudi pojasniti. Mi smo do zdaj in Bosancem in Hrvatom ta tranzit omogočali.«

Igor Bavčar pa je na tem sestanku povedal: »Seveda nihče tega uradno ne dela. Tudi mi tega uradno ne delamo ...«

 N2

NAROČITE KNJIGO!

Knjiga je naprodaj v mnogih knjigarnah!
Naročite pa jo lahko tudi prek spleta!
PREK KNJIGARNE GALARNA.SI
POVEZAVA TUKAJ

 

 

  

 

 
© 2019 Kaj nam pa morete! Orožarski tajkuni
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.